مهتاب کرامتی و دو دهه فعالیت سینمایی
مهتاب کرامتی یکی از مشهورترین بازیگران زن ایرانی 25 مهرماه 1349 در تهران متولد شد. ایفای نقش هلن در مجموعه تاریخی «اصحاب کف» اولین تجربه بازیگریاش بود. مهتاب کرامتی بعدازآن مسیر موفقیت را بهآرامی و سر حوصله طی کرد. هیچگاه به حاشیه و تکرار نیفتاده، زیرا که همیشه در انتخاب نقشها و تمرکز روی فعالیت هنری حساسیت بالای به خرج داده است. شاید بزرگترها او را در فیلم دوستداشتنی «مرد بارانی» به یادآورند. یا «زنها فرشتهاند» و جلوتر که بیایم فیلمهایی مثل «اسب حیوان نجیبی است» و «عصر یخبندان». او بهتازگی تجربه تهیهکنندگی را هم در مستند پرفروش «صفر تا سکو» به دست آورده است.
مخالفت خانواده
مهتاب کرامتی تحصیلاتش را در رشته میکروبیولوژی در دانشگاه آزاد اسلامی به پایان رسانده است. مهتاب جوان هم مانند بسیاری از دختران آن زمان با مخالفهای زیادی از سوی خانوادهاش برای بازیگر شدن روبهرو بود. علاقه به بازیگری از کودکی در او ریشه میدواند. او چندساله از کودکیاش را به دلیل شغل پدر در شمال کشور گذرانده است. هنوز هم با رفتن به شهرهای شمالی خاطرات زیبای آن دوران برایش زنده میشود. به گفته خودش بازیگری را هم از همان زمان با نمایشهایی کودکانهای شروع کرد که مخاطب آن فقط اعضای خانواده بودند. نمایشهایی که به نظر مانند بازی میماند اما برای او و دو خواهرش بسیار مهم بود. مهتاب شلوغ و پر شیطنت تر از همه بود. به گفته خودش در کودکی سردسته دختران محل بوده است. مهتاب کرامتی دو خواهر دارد که هردو تحصیلکرده رشتههای پزشکی هستند. بهطورکلی علم و تحصیل در خانواده آنها حرف اول را میزد. مهتاب کرامتی میگوید مادرم هم همزمان با دوران دانشجویی ما در مقطع فوقلیسانس درس میخواند و شاگرداول کلاس هم بود. پدر مخالف اصلی بازیگری وی بود. پدرش میگفت هر وقت ازدواج کردی میتوانی بازیگر شوی و مهتاب حرفگوشکن هم دقیقاً بعد از ازدواج بود که آموزش بازیگری در کلاسهای آزاد را آغاز کرد.
معجزه هامون
در سال دوم دانشگاه بود که با دیدن فیلم سینمایی «هامون» سینما تبدیل به جزئی لاینفک از زندگیاش شد. شاید هیچگاه باورش نمیشد روزی خود مقابل دوربین داریوش مهرجویی قرار گیرد. او به همراه عدهای از دوستانش تصمیم گرفتند راه هنر را پیش بگیرند و تمام تلاششان را برای موفقیت انجام دهند. اما مهتاب به گفته خودش شجاعت کمتری داشت. به هر شکلی شده تحصیلاتش در همان رشته میکروبیولوژی را به پایان رساند. بعد از دانشگاه بود که کلاسهای بازیگری امین تارخ به او پیشنهاد شد. در سال 75 بالاخره آموزش بازیگری را در آن کلاسها آغاز کرد. یک سال بعد برای بازی در فیلم سینمای «مردی از جنس بلور» و مجموعه «اصحاب کهف» انتخاب شد و فعالیتش هنری را بهصورت حرفهای آغاز کرد. او همان سال در 4 فیلم و یک تئاتر حضور پیدا کرد و یکی از متراکمترین سالهای هنریاش رقم خورد. دورانی که البته مهتاب کرامتی از تکرار آن میترسد. او معتقد است همیشه دیده شدن یک بازیگر را به تکرار میاندازد و این خطرناکترین چیز است. مهتاب کرامتی قبل از آغاز آموزش بازیگری در خیابان و دانشگاه و ... پیشنهادهای برای بازیگری داشته که همه را رد کرده است. لازم به ذکر نیست که زیبایی و چهره خاصش پیشنهادهایی اینچنینی را به همراه داشت. اما خانم کرامتی بازیگری را از راه آکادمیک پیش میگیرد و موفق هم میشود.
مهتاب کرامتی در سینما
مهتاب کرامتی بعد از «مردی از جنس بلور» در پروژههای سینمایی «مرد بارانی» و «مومیای 3» هم نقشآفرینی میکند. او حالا تبدیل به نامآشنا در سینما و تلویزیون شده است. مهتاب کرامتی در بین سالهای 79 تا 83 در سه پروژه متوالی با علیرضا داوود نژاد که سالهای پرکاری را میگذراند، همکاری کرد. سال 87 یکی دیگر از سالهای شلوغ مهتاب کرامتی بود. کرامتی سال 1387 در 4 فیلم سینمای حضور داشت. در همان سال نخستین جایزه سینماییاش که سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مکمل زن بود را برای بازی در فیلم «بیست» از جشنواره فیل فجر دریافت میکند. مهتاب کرامتی علاوه بر «بیست» در دو فیلم «اسب حیوان نجیبی است» و «آدم» نیز با عبدالرضا کاهانی همکاری داشته است. «ملاقات با طوطی»، «رستگاری در هشت و بیست دقیقه»، «زنها فرشتهاند»، «آدمکش»، «اشباح»، «رستاخیز»، «عصر یخبندان» و ... دیگر فیلمهای مهمی است که مهتاب کرامتی در آنها نقشآفرینی کرده است. او در مدت 20 ساله حضورش در سینماُ تجربه همکاری با کارگردانان مطرحی همچون سعید سهیلی، ابوالحسن داوودی، سیروس الوند، مازیار میری، واروژ کریم کسیحی، فرزاد مؤتمن، احمدرضا درویش، داریوش مهرجویی و مصطفی کیایی دارد. گویا مهتاب کرامتی برخلاف عقیدهاش چند بار سالهای پرکار را تکرار کرده است. در سال 93 او یکی دیگر از آن دوران سال پرمشغله را گذراند و با حضور در 4 فیلم سینمایی تبدیل به پرکارترین بازیگر زن جشنواره فجر تبدیل شد. سال بعد نیز علاوه بر بازی در «ماجان»، با مستند «صفر تا سکو» در مقام تهیهکننده در جشنواره فجر حاضر بود. «بهت» عباس رافعی و «جاده قدیم» ساخته منیژه حکمت جدیدترین نقشآفرینیهای مهتاب کرامتی در سینما است که اثر منیژه حکمت در جشنواره فجر 96 نیز حضور دارد.
تلویزیون
مهتاب کرامتی پس از «اصحاب کهف» بازهم در یک مجموعه تاریخی یعنی «مریم مقدس» ایفای نقش کرد. بعدازآن هم «خاک سرخ» که آخرین حضور وی در قاب تلویزیون بود. مهتاب کرامتی در آن فیلم در نقش و گریمی کاملاً متفاوت ظاهر شد. سریال کمنظیر «خاک سرخ» به کارگردانی ابراهیم حاتمی کیا در سال 80 از تلویزیون پخش شو بازیگرانی مثل پرویز پرستویی، مهتاب کرامتی، حبیب رضایی، لاله اسکنری، امیر آقایی و ... در آن به ایفای نقش پرداختند. کرامتی در تلویزیون حضوری کوتاه اما مؤثر را داشته است. هر سه مجموعهای که او کارکرده از بهیادماندنیترین و فاخرترین سریالهای تلویزیونی دو دهه اخیر بودهاند.
ازدواج و طلاق
ازدواج مهتاب کرامتی با بابک ریاحی پور به سالها قبل از شهرت وی برمیگردد که تاریخ دقیق آن مشخص نیست. بابک ریاحی پور همسر سابق مهتاب کرامتی یکی از معروفترین نوازندههای ایرانی با ساز تخصصی گیتار باس است و درزمینهٔ موسیقی راک فعالیت میکند. او در آلمان موسیقی را آموخته، آن را در ایران ادامه داده و با خوانندههایی مثل محمد نوری و گروههایی مثل اوهام و آویژه که نوعی موسیقی تلفیقی را دنبال میکردهاند، همکاری داشته است. متأسفانه انتهای ماجرای ازدواج مهتاب کرامتی و بابک ریاحی پور پس از بچهدار شدن، به طلاق ختم میشود. او از همسرش جداشده و در حال حاضر با دخترش بهتنهایی زندگی میکند. آنها علت طلاق را به خاطر ازدواج در سن پایین میدانند و همینکه هردوی آنها در تجربههای کاریشان بزرگتر شدند، خود را با یکدیگر هم مسیر ندیدند و تصمیم به جدایی گرفتند. به گفتهی خودشان تا الآن از احوال یکدیگر باخبرند ولی مسیر زندگی سرنوشت بود که آنها را از هم جدا کرد.
فعالیتهای دیگر
مهتاب کرامتی علاوه بر بازیگری در عرصههای دیگری ازجمله طراحی لباس و دکوراسیون داخلی نیز فعالیت داشته است. همچنین او و علی دایی بهعنوان سفیر صلح ایران در سازمان بینالمللی یونیسف حضور دارد. مهتاب کرامتی درباره حضورش در این فعالیت انسان دوستانه میگوید: «انتخاب من برای عنوان سفیر یونیسف به رشته تحصیلی من که «میکروبیولوژی» است و مقوله ایدز درواقع آشنایی من با یونیسف برمیگردد به کمپینی که با آنها همکاری کردم. من نمیدانستم چیزی به اسم «سفیر صلح» در ایران وجود دارد، اما خوشبختانه خوششانسی من بود که این آشنایی اتفاق افتاد و دغدغهام دیده شد. واقعیت این است من برای این کمپین و موارد اینچنینی زمان میگذاشتم؛ یعنی فقط بهعنوان یک نماد و دوستدار به این همکاری نگاه نکردم. ما برای کار وقت میگذاریم، خیلی بیشتر از روزهای اول. بعدازآن، کار من جدیتر شد و تبدیل شدم به سفیر حسن نیت یونیسف که در شاخههای مختلف کار میکند و HIV(ایدز) یکی از آنهاست.»
مطالعه یکی دیگر از علایق مهتاب کرامتی است. او میگوید: «دوست دارم همیشه در حال مطالعه باشم. اما الآن متأسفانه اینقدر دغدغه و کاردارم که نمیشود. ولی موقع که سرم شلوغ نیست کتاب زیاد میخوانم برای همین هم تنهاییام را دوست دارم»
راز زیبایی
شاید برخی مخاطبین مخصوصاً خانمها دوست داشته باشند راز زیبایی و جوانی چهره مهتاب کرامتی 47 ساله را بدانند. مهتاب کرامتی ازجمله بازیگران زنی است که به شادابی و زیبایی پوست و چهرهاش اهمیت زیادی میدهد. او راهکارهایی نیز برای این مهم ارائه میدهد. «من سعی میکنم شبها خیلی زود بخوابم، به تغذیهام میرسم و پرخوری نمیکنم. صبحها ساعت ۸- ۰۳/۷ بیدار میشوم. حتماً ۸ ساعت در روز را میخوابم. شبها زود شام میخورم. صبحها که بیدار میشوم حتماً آب میخورم. آب خوردن جزو جداییناپذیر زندگی من است. برنج را محدود میخورم و اگر قرار باشد همراه با غذایم برنج بخورم حتماً شام کمتری میخورم. شام در خانه ما همیشه سبک سرو میشود اکثراً یا سبزیجات پخته میخوریم یا سالاد یا حتی نان و پنیر!
بعضی همفکر میکنند با هفتقلم آرایش زیباتر به نظر میرسند درصورتیکه آراستگی با میکاپ متفاوت است. خود من هیچوقت موهایم را رنگ نکردهام. من اهل آن نیستم که بخواهم در چهرهام تغییر و تحول ایجاد کنم. در کل نمیخواهم با ظاهرم جلبتوجه کنم. نوشابه بهطور کامل از زندگی من حذفشده است. اگر خیلی هوس کنم در حد یک قلپ میخورم که فقط مزه آن را چشیده باشم. در مورد شیرینی و شکلات هم همینطور. خوردن فستفود خیلی لذیذ است اما سعی میکنم خوردن این نوع غذاها را محدود کنم. سر سفره هیچوقت آب نمیخورم. بهتر است که 30 دقیقه قبل از غذا آب بخورم تا اذیت نشوم. خیلیها به دلیل تنبلیشان صبحانه نمیخورند. اما خوردن صبحانه به شما کمک میکند در طول روز کمتر غذا بخورید.»